η ΦΩΝΗ της ΣΥΜΗΣ

ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΠΑΤΗΤΡΙΙΩΝ

ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΠΑΤΗΤΗΡΙΩΝ
Όπως κάθε δυο χρόνια, πήγαμε και εφέτος στην περιοχή των Βυζαντινών πατητηριών κρασιού στον Κουρκουνιώτη, καθαρίσαμε και κάναμε μικρές επιδιορθώσεις από πέτρες που ρίχνουν τα ζώα από τους τοίχους.
Τα πατητήρια κρασιού στην περιοχή του Κουρκουνιώτη, είναι πάνω από 47, και το 1992 που τα ανακάλυψε, ο Κρητικός Σαράντης, αναστήλωσε 11 από αυτά με 6 μήνες προσωπικής δουλειάς, χωρίς οικονομική απολαβή και ενίσχυση, και είναι επισκέψιμα και προσβάσιμα μέσω του μονοπατιού που περνά από το δάσος των κυπαρισσιών.
Για την ιστορία, πάνω από 140 πατητήρια κρασιού βρίσκουμε σε διάφορες περιοχές της Σύμης, τα οποία τα εντόπισε και τα κατέγραψε, όχι όμως της ίδιας τεχνοτροπίας και εποχής.
Υπάρχουν τέσσερεις ευδιάκριτοι διαφορετικοί τύποι πατητηριών, και αυτά στην περιοχή του Κουρκουνιώτη, είναι από τον 15 – 18ο αιώνα μ. Χ. και είναι δύο τύπων.
Για περισσότερες πληροφορίες για τα πατητήρια στο www.patitiria.com με φωτογραφίες και το ιστορικό, ή πατήστε στο κάτω μέρος της σελίδας που βρίσκεστε τώρα, στην πινακίδα ΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΠΑΤΗΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΗΣ, για να περιηγηθείτε νοερά μέσα από τις σελίδες της.

10.04.2016. 15:53

Symi Photos Patitiria Books about Symi Symi Map