η ΦΩΝΗ της ΣΥΜΗΣ

ΦΩΝΑΧΤΑ


Φωναχτά – ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΣΥΜΗΣ - Φωναχτά

Είναι περιττό να τονίσουμε τη σημασία των δρόμων που ανοίχτηκαν και στα πιο απομακρυσμένα μέρη του νησιού, βοηθώντας τα μέγιστα στην ανάπτυξη, αλλά και δίνοντας μεγαλύτερες ευκαιρίες, να γίνουν επισκέψιμα πολλά μοναστήρια και εξωκλήσια, που δεν είχαν εύκολη πρόσβαση στον κόσμο.
Δυστυχώς όμως, η ανάπτυξη αυτή έχει και τις παρενέργειές της, οι οποίες αυξάνονται όταν δεν υπάρχει έλεγχος και δεν τηρούνται νόμοι και κανόνες.
Έτσι, όπου πήγε το αυτοκίνητο, εκεί έχουν δημιουργηθεί μικρές χωματερές και ανεξέλεγκτες καταστάσεις, με μπάζα, άχρηστα υλικά, οικιακές συσκευές, και εγκαταλειμμένα αυτοκίνητα.
Παράλληλα με τις αυθαίρετες οικοδομήσεις και τις χρησικτησίες, ο καθένας θεώρησε, ότι έχει το δικαίωμα, να συμπεριφέρεται σαν να του ανήκει ολόκληρη η περιοχή που βρίσκεται, ώστε να την χρησιμοποιεί σαν σκουπιδότοπο, και σαν χώρο απόρριψης, οτιδήποτε άχρηστων αντικειμένων.
Αυτοκίνητα εγκαταλειμμένα σκουριάζουν και αποσυντίθεται, και οικοδομικά υλικά και μπάζα βρίσκονται τριγύρω. Αν τυχαίνει και συντηρούν ζώα, ακόμα χειρότερα. Δημιουργούνται εστίες μόλυνσης και μικροβίων, που ούτε οι βροχές του χειμώνα καταφέρνουν να εξαλείψουν τις δυσάρεστες οσμές.
Ποιος φταίει; Εμείς οι ίδιοι, που δεν μπορούμε να σκεφτούμε και να δούμε πέρα από τη μύτη μας, και νομίζουμε ότι ο χώρος, το περιβάλλον και όπου πάμε μας ανήκουν, και πως έχουμε τη δυνατότητα να δείξουμε ποιος κάνει κουμάντο στη φύση, έστω κι αν οι παρεμβάσεις μας είναι καταστρεπτικές και επιζήμιες, ακόμα και για εμάς τους ίδιους.

28.03.2016. 15:20

Symi Photos Patitiria Books about Symi Symi Map