η ΦΩΝΗ της ΣΥΜΗΣ

Η Αννίκα στο ίντερνετ Νο 4

Το Ρηνάκι, η εγγονή της Αννίκας, το είχε πια καθιερώσει, να έρχεται με το φορητό της κομπιούτερ στο σπίτι της γιαγιάς της, να περιεργάζεται και εκείνη τα όσα θαυμαστά έβλεπε στο φεϊσμπούκ.

Διαβάστε περισσότερα 23.12.2015. 02:42

Η Αννίκα στο ίντερνετ Νο 3


Το Ρηνάκι, η εγγονή της γειτόνισσας της Αννίκας, το είχε πια καθιερώσει, να έρχεται με το φορητό της κομπιούτερ στο σπίτι της Αννίκας, για να περιεργάζεται και εκείνη τα όσα θαυμαστά έβλεπε στο φεϊσμπούκ.

- Να βάλε μωρή κοράκι μου έουτο το μαραφέττι α δούμε τε μπου κάμνου πάλε αυτές οι γυναικάρες, που ενέχουν άλλη δουλειά, α κορδίτζουνται και να δείχτου τα λούσα τω.
- Να εδώ λέει θεία Αννίκα, είπε το Ρηνάκι – δείχνοντάς της φωτογραφίες – είναι κάτι γυναίκες που πηγαίνουν με τα πόδια στον Πανορμίτη, και τραβού φωτογραφίες.
- Και γιατί τα λέου που πάου; Για να πιάει αυτό που κάμνεις, ενηχρειάτζεται α το διακοινώνεις σε γούλο τον κόσμο. Α παρακαλείς τον Πανορμίτη και να πααίννεις α προσκυνήσεις, χωρίς α λέεις συνέχεια «θωρρείτε με, κάμνω τάξιμο». Εθθάχει μετά καμιά αξία.
- Εδώ θεία Αννίκα, συνέχισε το Ρηνάκι, δείχνει το Μαριουλί και το Μαράκι που κάθονται κάτω από αυτό το άγαλμα.
- Ποιόν άγαλμα; Έχουμε εμείς στη Σύμη τέτοιο πράμα και εν τω ξέω;
- Μα δεν είναι στη Σύμη, είναι σε άλλο μέρος.
- «Θου κύριε φυλακήν το στόματί μου», είπεν η Αννίκα.
- Εδώ, συνέχισε το Ρηνάκι, δείχνει το Βαγγελιώ, το Αννουλί με τους φίλους των, να κάθονται κάτω από τον πύργο του Άιφελ.
- Και πούναι έουτο το πράμα;
- Στο Παρίσι.
- Ε με νημπορώ α μη μιλήσω, α σκάσω. Κοτζέ ξέουμε και πααίννουμε εδώ κι εκεί, και δείχτουμε και φωτογραφίες. Όταν όμως καούντεν εδώ, βαστούν τον Αη Κακόμοιρο και τον ποκλιαμό. Ενέχουμε το ένα, κι ενέχουμε το άλλο. Κι ακό, τρέχουμεν όξω, και βγάλουμε και φωτογραφίες για να τις δει ο κόσμος. Γιατί τις βγάλου; Για να πουν, να πού καούμεττε, για να τζηλέψουμε εμείς που τις θωρρούμε κι ενη μπορούμεν α πάμε; Ε α σιχτίρι πιο…
Σαράντης

03.09.2014. 16:52

Η Αννίκα στο ίντερνετ Νο2

Το Ρηνάκι, η εγγονή της γειτόνισσας της Αννίκας, το είχε πια καθιερώσει, να έρχεται με το φορητό της κομπιούτερ στο σπίτι της Αννίκας, για να περιεργάζεται και εκείνη τα όσα θαυμαστά έβλεπε στο φεϊσμπούκ.

Εκείνη τη μέρα λοιπόν, το Ρηνάκι, ανοίγοντας το φέϊς μπούκ, έδειχνε μερικές φωτογραφίες, που είχε βάλει κάποια μέσα, και οι οποίες πρέπει να ήταν πάρα πολύ παλιές.
- Μωρή, έλεγεν η Αννίκα. Εθθωρείς καλέ εδωνά ππως ήτον η Σύμη παλιά;
- Εντάξει, είπε το Ρηνάκι, δεν είναι και πάρα πολύ παλιές. Είναι του 1950, όπως λέει.
- Καλέ, τι 1950, είπε η Αννίκα. Εθθωρρείς έουτα τα σπίτια που καούντε χαλατά;
Αυτές οι φωτογραφίες, θάναι απού τον καιρό του Νώε. Το Ρηνάκι δεν μίλησε, μόνο συνέχιζε τις φωτογραφίες, μέχρι που εμφανίστηκαν και φωτογραφίες εκείνης της εποχής, όπως έγραφε από κάτω, με παρέες. Σε μια λοιπόν, που ήταν βγαλμένη στον Αη Νικόλα του Στενού, γνώρισε η Αννίκα μια κοπέλα, η οποία τώρα ήταν γύρω στα ενενήντα.
- Ε σου τάλεα, απευθύνθηκε στο Ρηνάκι. Αυτές είναι πολύ παλιές.
- Ξέρεις τι γράφει από κάτω, είπε πάλι το Ρηνάκι.
- Τε μπου γράφει;
- Γράφει, παρέα με συνομήλικες στον Αη Νικόλα του Στενού, και κάθεσαι κι εσύ μέσα. Γράφει και το όνομά σου.
- Εέ. Όταν αυτή η σουλουμαδιασμένη ήτο της παντρειάς, εγώ ήμου μικρό κοράκι. Ντροπή της. Α πάω α τη μουντάρω, α της τα ψάλλω ένα χεράκι, α μάθει α μη λέει ψευτιές. Αυτή ναι εκατό χρονώ λαός και κάεται και συνορίτζεται με τα κοράκια;
ΣΑΡΑΝΤΗΣ Κ.

21.08.2014. 17:30

Η Αννίκα στο ίντερνετ Νο1

«Το Ρηνάκι, η εγγονή της Σεβαστής, που είναι γειτόνισσα της Αννίκας, έρχεται τακτικά με τη γιαγιά της και γειτονεύουν την Αννίκα, και φέρνει μαζί της και το φορητό της κομπιούτερ, και δείχνει κάθε φορά, ότι γράφουν από τη Σύμη στο φέισμπουκ».

- Να έλα μωρή κοράκι μου, είπεν η Αννίκα, στο Ρηνάκι, δείξε μου τίποτε στο μαραφέττι, τε μπου κάμνουν έουτες οι «μελόφιες».
Άνοιξε λοιπόν το Ρηνάκι το κομπιούτερ της και μπαίνοντας στο φέισμπουκ, άρχισαν να παρελαύνουν, φωτογραφίες των υποψηφίων Δημάρχων, των περιφερειαρχών, των συμβούλων και δεν συμμαζεύεται.
- Τε μπουναιν έουτοι και μοστράρουν γούλοι τις μουτσούνες των;
- Είναι για τις εκλογές.
- Καλέ κάομα. Εδώ ήβραν να πουν αυτά που θέλα; Γιατί εμπααίνου στις γειτονιές ακούσου τεμπούχουν α τους πουν οι αθρώποι, μόνο καούντε και λέουν τον εξάψαλμο από το μαραφέττι μοναχοί τους.
Αλλά, εν τους συμφέρει, γιατί α τα κούσου.
Μεκείνη, ε είναι καλέ η τάδε;
- Ναι θεία Αννίκα, εκείνη ναι.
- Και τε μπου κάμνει, κι αυτή σύμβουλάτορας;
- Ναι.
- Γιατί πάει, για να κάμει κόρδα. Μέουτη εν ηξέι α μοιράσει δυό βοδιών άχερο. Γι’ αυτό εθθα πάει ποτές η Ελλάδα μπροστά.
Κι εκείνη εκεί στους ψήφους κατηβαίνει;
- Όχι θεία.
- Ρωτώσε, επειδή κάθε φορά που το φέρνεις το μηχάνημά σου, γούλο μέσα τη θορρώ και τσαμπουνά τα δικά της.
- Λέει καλέ θεία πού πααίννει, τι κάμνει, μαειρεύγει αυτό το φαϊ και βγάλει το φωτογραφία, όταν μπλέκει, δείχτει τα σχέδια, και..
- Α σε ρωτήσω μωρή κοράκι μου, επειδή τη θορρώ, τη μια που μαειρεύγει δείχτει το φαί, την άλλη που πίνει καφέ το ίδιο, όταν πααίνει στον αόπατο, λέει το κι αυτό;
- Γόχι.
- Εέ, με γιατί το παραλείπει αυτό μαθές;
ΣΑΡΑΝΤΗΣ Κ.

21.08.2014. 17:26

Symi Photos Patitiria Books about Symi Symi Map