η ΦΩΝΗ της ΣΥΜΗΣ

ΩΡΑΙΑ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΛΑ...

ΩΡΑΙΑ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΛΑ...

Ωραία η πρωτοβουλία από τη μεριά του Δήμου Σύμης, αλλά η έλλειψη γνώσης και η επιλογή των θεμάτων και των φωτογραφιών, πληγώνει και τραυματίζει την όλη εικόνα.
Ο Δήμος τοποθέτησε κάποια πανό έξω στο Ρολόι στο Μουράγιο, με φωτογραφίες από τοπία, αξιοθέατα και σημεία αναφοράς του νησιού.
Όλα καλά και Άγια, αλλά παιδιά, κάθε φορά που γίνονται τα ίδια λάθη, θα σας ξεμπροστιάζουμε συνέχεια μέχρι να τα εμπεδώσετε.
Οι φωτογραφίες ωραίες, αλλά υπήρχαν και άλλες με καλλίτερη οπτική του θέματος.
Ας πάρουμε τη φωτογραφία με το πατητήρι. Υπήρχαν πολύ καλλίτερες, ενώ ο υπότιτλος που διευκρινίζει το περιεχόμενο κολοβός.
«Πατητήρι κρασιού» λεει. Τι εποχής, άγνωστο. Φαίνεται δε γνωρίζουμε το θέμα, αλλά δε ρωτάμε.
Φωτογραφία με το Ποντικόκαστρο από ψηλά, φαίνεται μόνο το περίγραμμα, κι όχι αυτό που είναι το σπουδαιότερο και πιο επιβλητικό, η τοιχοποιία του που είναι με τεράστιους λαξευμένους ογκόλιθους. Ειδικά αυτή τη φωτογραφία τη βγάζεις με άνθρωπο μέσα στο κάδρο, για να δείξεις το μέγεθος.
Στη φωτογραφία με το Κάστρο, δεν έχει τίποτε από τα οικόσημα που βρίσκονται πάνω από την κεντρική είσοδο, και εντοιχισμένα πάνω στο ναό της Παναγιάς του Κάστρου.
Γράφει, παραλία «Άγιος Γεώργιος». Αν δεν πεις ο Δυσάλωνας, και αν δεν το γράψεις «Αϊ Γιώργης ο Δυσάλωνας» όπως το προφέρουμε, παγιώνεις στους νεότερους και στους επισκέπτες την ονομασία αυτή. Ή μήπως το γράφουμε για να ακουγόμαστε όπως το λένε σε άλλα μέρη;
Γράφει η φωτογραφία «Γυαλός». Το Γυαλί, σίγουρα γράφεται με (υ), αλλά η ονομασία, δεν έχει σχέση με το γυαλί. Παράγεται από το Αιγιαλός, άρα γράφεται με ι. Γιαλός.
Η λεζάντα που συνοδεύει τη φωτογραφία γράφει «Νίμος».
Επανειλημμένα έχουμε γράψει πως γράφεται με (υ) Νύμος. Τίποτε.
Και να μου πείτε πως είναι η πρώτη φορά που γράφουμε και επισημαίνουμε αυτά τα πράγματα; Όχι. Πολλές φορές με άρθρα μας και με συζητήσεις τα έχουμε αναφέρει και υπογραμμίσει αυτά. Αλλά κάποιοι θέλουν να φαίνονται καθαρευουσιάνοι και Αθηναϊζοντες, και μπερδεύουν τα πράγματα και τον κόσμο.
Το ίδιο συμβαίνει και με κάποιους χάρτες του νησιού που κυκλοφορούν, που τους έχουν κάνει ξένοι. Πολλά λάθη στις ονομασίες και στις περιοχές.
Πάντα είναι κανόνας, γράφουμε και λέμε τις ονομασίες των περιοχών όπως τις παραλάβαμε από παλιά και δεν αλλάζουμε ούτε γράμμα, ούτε την ορθογραφία.
Επιτέλους. Αν δεν γνωρίζετε, μπορείτε να ρωτήσετε. Αυτό δείχνει προχειρότητα και δουλειά στο πόδι.

16.07.2017. 12:37

Symi Photos Patitiria Books about Symi Symi Map