η ΦΩΝΗ της ΣΥΜΗΣ

ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΚΑΙ ΣΥΜΗ

ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΚΑΙ ΣΥΜΗ
Ακούμε για διάφορες πόλεις, που πάντα έχουν να προβάλουν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της περιοχής τους, για να προσελκύσουν κόσμο, τουτέστιν τουρισμό.
Μάλιστα, έχουμε δει πολλές από αυτές, που αν δεν έχουν, προσπαθούν να δημιουργήσουν, με θέματα και εκδηλώσεις. (θυμηθείτε γιορτές κρασιού, ελιάς, μπύρας, γαρίδας, σαρδέλας, διαφόρων φρούτων κ.λπ.)
Τελευταία ακούμε για τη Ρόδο - που φυσικά, δεν έχει τόσο μεγάλη ανάγκη να δημιουργήσει κάποιο πόλο έλξης για το νησί, γιατί η Ρόδος από μόνη της, έχει τόση μεγάλη ιστορία και πολιτισμό, έχει τόσα αρχαιολογικά ενδιαφέροντα, τόσα αξιοθέατα να παρουσιάσει, που δεν θα ήταν τόσο αναγκαίο να το κάνει – πως έχει βάλει στόχο να φτιάξει τον Κολοσσό, ένα δημιούργημα, που φαντάζει φιλόδοξο και δαπανηρό, αλλά με πολλά οφέλη και παραμέτρους.
Το εγχείρημα είναι δύσκολο, και όλοι εύχονται να το πετύχει, γιατί θα προσδώσει όχι μόνο στη Ρόδο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή και στην Ελλάδα ολόκληρη, παγκόσμιο ενδιαφέρον για την ανασύσταση ενός εκ των επτά θαυμάτων του κόσμου.
Αναρωτιέται κανείς, τι ποσά θα δαπανηθούν για να ολοκληρωθεί ένα τέτοιο έργο, που θα γίνει σημείο αναφοράς.
Μέσα λοιπόν σε αυτή την αναζήτηση των πόλεων για προβολή και προσέλκυση τουριστών, η μικρή Σύμη, τι έχει ιδιαίτερο να παρουσιάσει, εκτός από τον παραδοσιακό της οικισμό, που από μόνος του, δεν είναι ικανός να τραβήξει την προσοχή του κόσμου;
Σίγουρα τίποτα. Γιατί, και ο τουρισμός που είναι η βαριά βιομηχανία του νησιού, δεν έχει την απαιτούμενη στήριξη που επιβάλλεται. Θόρυβος τις βραδινές ώρες από τροχοφόρα (ιδίως μηχανάκια με εξατμίσεις πολυβόλα), ηχορύπανση από κάθε είδους ανεξέλεγκτη μουσική πηγή και πέραν του επιτρεπόμενου χρονικού ορίου, δημοτικές τουαλέτες που χάθηκαν εδώ και 4 χρόνια (το έχουμε πει τόσες φορές που βαρεθήκαμε να το επαναλαμβάνουμε – ίσως θα το ξαναθίξουμε σε ειδικό αφιέρωμα), και κάποια άλλα θέματα που δεν είναι του παρόντος.
Αλλά ας επανέλθουμε στο θέμα μας. Τι έχει λοιπόν ιδιαίτερο χαρακτηριστικό η Σύμη, που θα μπορούσε να το προβάλει, και να στρέψει το ενδιαφέρον του κόσμου για το νησί;
Το έχουμε αναφέρει κι άλλες φορές, αλλά οι έχοντες σχέση(;) με τα πολιτιστικά της Σύμης και την προβολή του νησιού, δεν έχουν ιδέα (η πιο ήπια έκφραση που μπορώ να χρησιμοποιήσω, για να μην πω κάτι χειρότερο), τι θησαυρό ανεκμετάλλευτο έχουν στα χέρια τους.
Για τους φίλους που έτυχε να μην ακούσουν την ιστορία, θα την επαναλάβουμε, για να κατανοήσουν το πόσο μεγάλο είναι το θέμα.
Το 1992, ένας Δανός διευθυντής θεάτρου παντομίμας στη Δανία, αναζήτησε τις απαρχές του ρόλου του πιερότου που τον παρουσίαζε στο θέατρό του.
Αναζητώντας λοιπόν από πού ξεκίνησε ο ρόλος του πιερότου, έμαθε ότι στη Δανία, ήρθε από τη Γαλλία.
Αποφασισμένος να φτάσει στην άκρη του νήματος, πήγε στη Γαλλία, όπου εκεί μαθαίνει, ότι οι Γάλλοι τον πήραν από τους Ιταλούς, και εκείνοι του έδωσαν το όνομα Πιερό.
Στην Ιταλία που φτάνει, τον στέλνουν σε μια βιβλιοθήκη (Βενετίας αν θυμάμαι), να βρει αυτό που αναζητά.
Στη βιβλιοθήκη, ανακαλύπτει, ότι σε ένα ταξίδι Ενετών γύρω στο 1450 – 1500 μ. Χ. σε ένα νησί στο νότιο Αιγαίο κοντά στη Ρόδο, που είχε πολλούς ανεμόμυλους, οι Ενετοί ανέβηκαν μέχρι τους Μύλους (πιθανόν να δούνε το Ποντικόκαστρο), και περνώντας έξω από ένα Μύλο, είδαν έναν περίεργο τύπο που το όνομά του ήταν Γιώργος, ντυμένος με λευκή πουκαμίσα και λευκό παντελόνι, και ένα τριγωνικό καπέλο στο κεφάλι, που έκανε κάτι περίεργες γκριμάτσες και κινήσεις με τα χέρια του, προκαλώντας τα γέλια μιας παρέας μικρών παιδιών που ήταν εκεί.
Κάποια στιγμή, έπεσε (δεν γνωρίζουμε αν έγινε κατά λάθος), μέσα σε μια ξύλινη βούτα με αλεύρι, και όταν σηκώθηκε, το πρόσωπό του όπως και τα χέρια του είχαν γίνει κάτασπρα από το αλεύρι, αλλά συνέχιζε να κάνει όπως ήταν, τις αστείες γκριμάτσες και τις κινήσεις των χεριών, επιτείνοντας τα γέλια των παρευρισκομένων.
Στους Ενετούς, άρεσε όλο αυτό το θέαμα, με το ντύσιμο και τις αστείες γκριμάτσες του Γιώργου, και το μετέφεραν στην πατρίδα τους, κι έτσι ξεκινά η ιστορία του Πιερότου.
Ο Δανός διευθυντής θεάτρου, εντοπίζοντας τη Σύμη, σαν το νησί με τους Μύλους και τον Γιώργο από τον οποίο ξεκίνησε ο ρόλος του Πιερότου, ήρθε στη Σύμη, θέλοντας να ανακαλύψει ποιος Μύλος ήταν, για να αποτίσει τιμή στον πρώτο εμπνευστή της παντομίμας παγκοσμίως!!!!! (Εδώ τα θαυμαστικά αξίζουν, αν και τα βάζουν τελευταία και στα πιο ασήμαντα πράγματα).
Δεν θέλω να πω τίποτε άλλο. Τις προτάσεις και τις απόψεις μου για το θέμα τις έχω καταθέσει παλαιότερα σε πολλές αναφορές που έκανα μέσα από τη ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΣΥΜΗΣ. Αφήνω σε εσάς να κάνετε τους συνειρμούς, και να βγάλετε τα συμπεράσματά σας. ΣΑΡΑΝΤΗΣ
* Τις ανακοινώσεις, τις ειδήσεις, τα ευθυμογραφήματα, τις ιστορικές, αρχαιολογικές και λαογραφικές μελέτες της ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΗΣ, και την ύλη του Συμαϊκού περιοδικού ΑΙΓΛΗ που έβγαινε από την εν λόγω εφημερίδα, είναι από τις τελευταίες φορές που κάνω κοινοποιήσεις σε άλλες ομάδες. Όσοι θέλουν να ενημερώνονται απλά πρέπει να μου κάνουν αίτημα φιλίας. Σαράντης.

21.01.2016. 14:47

Symi Photos Patitiria Books about Symi Symi Map